
- Post author:floods
- Post published:20 Ιουνίου, 2024
- Post category:ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΔΚΠ (2ος ΚΥΚΛΟΣ)
Tags: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
You Might Also Like

Διαβούλευση – Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (1η Αναθεώρηση) – ΥΔ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (EL07)

Διαβούλευση – Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (1η Αναθεώρηση) – ΥΔ Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04)

ΘΕΜΑ : ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ 1ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ – ΥΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (EL09)
ΣΧΕΤΙΚΑ:
1. ΟΔΗΓΙΑ 2000/60/ΕΚ
2. ΟΔΗΓΙΑ 2000/60/ΕΚ
3. ΈΓΓΡΑΦΟ ΔΕΥΑΚ ΑΡ.ΠΡΩΤ .61265/29.09.2023 ΜΕ ΘΕΜΑ: ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 1ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
4. ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (EL09) (1Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ)
Η Οδηγία 2007/60/ΕΚ, έχει ως κύριο στόχο την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με πλημμύρες και απαιτεί από τα κράτη μέλη να καθορίσουν περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών και να αναπτύξουν σχέδια διαχείρισης κινδύνων για αυτές τις περιοχές.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και έχοντας σας στόχο τη διασφάλιση της υγείας των κάτοικων του Δήμου Κοζάνης , απευθύνουμε προς την Αναθέτουσα Αρχή και την Ανάδοχο Κοινοπραξία Εκπόνησης Των Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμυράς, τις παρακάτω ΑΠΟΨΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α) ΖΩΝΕΣ Α) ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 24 ΩΡΩΝ & Β) ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 50 ΗΜΕΡΩΝ, ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ.
Κατ΄ εφαρμογή του μέτρου Μ09Β0401 του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας (EL 09), το οποίο επέβαλε τον καθορισμό και οριοθέτηση ζωνών ή/και μέτρων προστασίας σημείων υδροληψίας ύδατος, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση από υπόγεια υδατικά συστήματα, καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας των πηγών Ερμακιάς, Γκιώνας και των γεωτρήσεων του Βαθυλάκκου, στα πλαίσια προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας με τίτλο: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΡΣΤΙΚΩΝ ΥΔΡΟΦΟΡΕΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ. Για τον προσδιορισμό των ζωνών προστασίας, εφαρμόστηκαν οι οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2000/60/ΕΚ – Β.1. Ζώνες Προστασίας Υπόγειων Υδατικών Συστημάτων (ΥΥΣ).
Για τις υπόλοιπες γεωτρήσεις και πηγές εκπονείται μελέτη με τίτλο: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ, η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ), ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ: 23. Οι ζώνες αυτές (προσωρινές και οριστικές) έχουν με πολλαπλούς τρόπους, κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς χωρίς να έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί κατά την άποψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και χωρίς να μας έχουν δοθεί οδηγίες για την επιτήρηση αυτών πάρα τα συνεχή αιτήματα μας.
Τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις ζώνες αυτές διότι οι πλημμύρες μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια στις πηγές πόσιμου νερού μέσω διήθησης. Η ενσωμάτωση των ζωνών προστασίας στα σχέδια πλημμυρών βοηθά στην αποφυγή της μόλυνσης η/και ρύπανσης του νερού από τέτοιες υλικές μεταφορές.
Πρόταση:
Τροποποίηση του μέτρου: EL_09_23_01: Λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία των υδρευτικών γεωτρήσεων Δήμων και ΔΕΥΑ, ώστε να συμπεριλάβει τις ζώνες : Α) ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 24 ΩΡΩΝ & Β) ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 50 ΗΜΕΡΩΝ, ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ, Στις ζώνες αυτές μπορούν να ληφθούν μέτρα όπως η ενίσχυση της αποστράγγισης και η βελτίωση της υδραυλικής υποδομής για την αποφυγή της συσσώρευσης νερού.
Β)ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΔΙΚΤΥΑ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, Ε.Ε.Λ.)
Στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμυρών, οι υποδομές αποχέτευσης έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Αυτές οι υποδομές παίζουν κεντρικό ρόλο στην αποτροπή και διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων (πολλά δίκτυα είναι παντορροϊκά ) , καθώς η λειτουργία τους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των υδάτων που πρέπει να διαχειριστούν άλλες υποδομές.
Επίσης σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων, είναι πιθανή η διαρροή των λυμάτων από τα δίκτυα μεταφοράς και από τη πιθανή διακοπή λειτουργεία αντλιοστασίων λυμάτων / Ε.Ε.Λ με αποτέλεσμα την επιμόλυνση των όμβριων υδάτων, με πολύ σημαντικές υγειονομικές επιπτώσεις.
Πρόταση: Εισαγωγή νέου μέτρου: Λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία των υποδομών αποχέτευσης λυμάτων( ΔΙΚΤΥΑ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, Ε.Ε.Λ.) Δήμων και ΔΕΥΑ.
Γ)ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (ΔΙΚΤΥΑ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΑ κλπ)
Στα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, οι υποδομές τηλεθέρμανσης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, καθώς αποτελούν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές που μπορεί να επηρεαστούν από πλημμυρικά φαινόμενα. Η προστασία τέτοιων εγκαταστάσεων είναι ουσιαστική για τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής θέρμανσης στους κατοίκους, ιδίως κατά τις περιόδους ακραίων καιρικών συνθηκών.
Πρόταση: Εισαγωγή νέου μέτρου: Λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία των υποδομών Τηλεθέρμανσης.
Γ)ΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΡΥΧΕΙΩΝ
Στα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, οι αποθέσεις ορυχείων (ορυχεία ΔΕΗ, χρωμίτη κλπ) μπορεί να λαμβάνονται υπόψη, ιδίως εάν βρίσκονται σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμυρικά φαινόμενα. Οι αποθέσεις ορυχείων μπορούν να επηρεάσουν την υδροδυναμική του εδάφους και την αποστράγγιση, καθώς και να προσθέσουν πρόσθετους κινδύνους λόγω: των χημικών ουσιών ή άλλων υλικών, τη μεταφορά υλικών, εδαφών κλπ που μπορεί να απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια των πλημμυρών.
Πρόταση: Εισαγωγή νέου μέτρου: Αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τις αποθέσεις ορυχείων στα πλαίσια της πλημμυρικής διαχείρισης, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάλυση των επιπτώσεων στα υδατικά συστήματα και στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής, καθώς και την αξιολόγηση των μέτρων προστασίας που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διάβρωσης ή ρύπανσης.
Δ) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)
Στη περιοχή της Κοζάνης, λόγω μεγάλης χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να καλυφθούν μεγάλες εκτάσεις από φωτοβολταϊκα πάρκα. Τη στιγμή αυτή τη στιγμή, οι Φ/Β σταθμοί, με άδεια λειτουργίας εγκατάστασης και παραγωγής καλύπτουν το 1,7% του ΥΔ EL09 και το 9% του Υπόγειου Υδατικού Σύστηματος (ΥΥΣ) ΝΔ Βερμίου Όρους (09000070), από τον οποίο μεσω των Γεωτρήσεων Βαθυλάκκου , η ΔΕΥΑΚ τροφοδοτεί 62.0000 κάτοικους στο Δήμο Κοζάνης.
Οι μεγάλοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί μπορούν α) να επηρεάσουν τον υδρολογικό κύκλο, με την τροποποίηση της απορροής, της κατείσδυσης και της εξατμισοδιαπνοής, β) κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας τους, μπορεί να χρησιμοποιηθούν υλικά που περιέχουν τοξικά ή επικίνδυνα χημικά, τα οποία μπορεί να εισέλθουν στο υδρολογικό σύστημα, γ)μπορεί να προκαλέσουν κατά τη διάρκεια των πλημμυρών μεταφορά υλικών, εδαφών κλπ.
Άλλωστε οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους και μπορεί να επηρεαστούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και η προστασία αυτών των εγκαταστάσεων είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της συνεχούς παραγωγής ενέργειας και της ανθεκτικότητας του ενεργειακού δικτύου.
Πρόταση: Εισαγωγή νέου μέτρου: Αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα πλαίσια της πλημμυρικής διαχείρισης, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάλυση των επιπτώσεων στα υδατικά συστήματα και στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής, καθώς και την αξιολόγηση των μέτρων προστασίας που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διάβρωσης ή ρύπανσης.
Εκ μέρους της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας τις ακόλουθες επισημάνσεις σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα ειδικά όσον αφορά τη ΖΔΥΚΠ EL09APSFR010 – Χαμηλή ζώνη λεκάνης Πρεσπών:
1. Το μέτρο «EL_09_31_02 Έργα φυσικής συγκράτησης υδάτων στα πεδινά», το οποίο προβλέπεται για όλες τις ΖΔΥΚ του Υδατικού Διαμερίσματος EL09 ως καταρχήν προσέγγιση για τη μείωση της πιθανότητας πλημμύρας, πριν καταφύγει κανείς σε συμβατικά αντιπλημμυρικά έργα δυνητικά περιλαμβάνει:
✓ Έργα αποκατάστασης και διαχείρισης πλημμυρικών περιοχών – «make room to river» – με την καθαίρεση τεχνητών αναχωμάτων για αύξηση της αποθηκευτικότητας και επιτάχυνση της αποκατάστασης μετά από πλημμυρικά φαινόμενα
✓ Έργα επαναφοράς των κοιτών των υδατορευμάτων στη φυσική τους κατάσταση
✓ Έργα εκ νέου διαμόρφωσης μαιάνδρων για αύξηση αποθηκευτικότητας και της ρυθμιστικής χωρητικότητας
✓ Κατασκευή στεγνών (offline dry detention basin) και ενεργών (online pond) λεκανών και λιμνών κατακράτησης στις κοίτες των ρεμάτων για ανάσχεση της πλημμύρας και παράπλευρης εκτόνωσης/αποθήκευσης των πλημμυρικών ροών
✓ Αποκατάσταση και διαχείριση υγροτόπων μέσω παρόχθιας βλάστησης για αύξηση αποθηκευτικότητας και επιβράδυνση ροής
✓ Αποκατάσταση και επανασύνδεση εποχιακών ρευμάτων για αύξηση αποθηκευτικότητας και παροχευτικότητας
✓ Φυσική σταθεροποίηση οχθών με χρήση υλικών οικομηχανικής (bioengineering) για αύξηση παροχευτικότητας και συγκράτησης φερτών.
Πολλά από αυτού του τύπου τα έργα και παρεμβάσεις βρίσκονται σε σύμπνοια με τις προτάσεις της σύγχρονής διεθνούς επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας, καθώς και με τον νέο Κανονισμό (EE) 2024/1991 για την Αποκατάσταση της Φύσης (ΕΕ L93 της 29.7.2024, σ.1) και δύνανται να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο αποκατάστασης των υδατορεμάτων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, λόγω του χαρακτήρα της περιοχής ως προστατευόμενης.
2. Το μέτρο «EL_09_32_01 Ταμιευτήρες πολλαπλής σκοπιμότητας με συνιστώσα αντιπλημμυρικής προστασίας» δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στα υδατορέματα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, καθώς αναφέρεται σε ταμιευτήρες φραγμάτων άνω των 15 μέτρων που καμία σχέση δεν έχουν με τα υπάρχοντα συστήματα της περιοχής. Επομένως παρακαλούμε να αφαιρεθεί η ΖΔΥΚΠ EL09APSFR010 από το συγκεκριμένο μέτρο.
3. Το μέτρο «EL_09_33_02 Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας» περιλαμβάνει, κατά περίπτωση ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
✓ Έργα διευθέτησης ποταμών/χειμάρρων για την αύξηση της παροχετευτικότητάς τους και την προστασία της κοίτης από διάβρωση (διαμόρφωση διατομής με επένδυση ή μη του πυθμένα ή και των πρανών, αντιστήριξη των πρανών, κατασκευή μεμονωμένων προβόλων εντός υδατορεμάτων ).
✓ Κατασκευή αναβαθμών/καταβαθμών για τη μείωση της κατά μήκος κλίσης όπου απαιτείται.
✓ Κατασκευή ή ενίσχυση αντιπλημμυρικών αναχωμάτων κατά μήκος των υδατορεμάτων
✓ Έργα αντικατάστασης ή κατασκευή οχετών και γεφυρών σε θέσεις οδικών διαβάσεων που διακόπτουν τη συνέχεια των υδατορεμάτων.
✓ Έργα διευθέτησης συμβολών ρεμάτων και τεχνικά έργα εκβολών υδατορεμάτων/ποταμών στη θάλασσα/λίμνες.
✓ Κατασκευή τεχνητού κλάδου υδατορέματος.
✓ Άρση προσχώσεων από μη διευθετημένο τμήμα υδατορέματος.
Αναφέρεται στο ΣΔΚΠ ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι εφαρμόσιμο όταν δεν είναι επαρκής η εφαρμογή του EL_09_31_02, ωστόσο δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα τα κριτήρια μη επάρκειας του EL_09_31_02. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι τέτοιου είδους έργα και παρεμβάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό του μέτρου EL_09_31_02 και με τον χαρακτήρα των προστατευόμενων περιοχών και ιδιαίτερα των υδατορεμάτων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, που φιλοξενούν σπάνια είδη και τύπους οικοτόπων. Συνεπώς, παρακαλούμε να αφαιρεθεί η ΖΔΥΚΠ EL09APSFR010 από το EL_09_33_02.
4. Σχετικά με το «EL_09_35_05 Συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας» επισημαίνουμε πως δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο καθαίρεσης απαρχαιωμένων έργων, τα οποία διαβρώνονται και πιθανώς να αστοχήσουν. Θα πρέπει πέραν της διερεύνησης αναγκαιότητας επισκευής ενός λειτουργικού και απαραίτητου στην κοινωνία έργου, να διερευνάται και εναλλακτική λύση που να απαλλάσσει από τη συνεχή συντήρηση μη λειτουργικών έργων. Μακροπρόθεσμα πέραν των οικολογικών ωφελειών αυτή η εναλλακτική κρίνεται και ως
οικονομικά συμφέρουσα. Προτείνουμε επομένως να προστεθεί και το ενδεχόμενο καθαίρεσης απαρχαιωμένων έργων στο μέτρο αυτό.
5. Το μέτρο «EL_09_42_03 Προσδιορισμός θέσεων δανειοθαλάμων λήψης υλικών αποκατάστασης/ συντήρησης αναχωμάτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης» θα σήμαινε την απόληψη αδρανών υλικών από εκτάσεις του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, όπου τέτοιες δραστηριότητες απαγορεύονται. Παρακαλούμε επομένως να αφαιρεθεί η ΖΔΥΚΠ EL09APSFR010 από το συγκεκριμένο μέτρο.
6. Το μέτρο «EL_09_42_05 Σχέδιο ελεγχόμενων πλημμυρισμών πεδινών εκτάσεων για την προστασία οικισμών και κρίσιμων υποδομών» δεν είναι κατάλληλο για την περιοχή των Πρεσπών, καθώς απλώς δεν υφίστανται στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών «πεδινές εκτάσεις» που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν ελεγχόμενα με την «θραύση αναχωμάτων» στα ανάντη των οικισμών και των κρίσιμων υποδομών. Είναι επομένως σκόπιμο να αφαιρεθεί η ΖΔΥΚΠ EL09APSFR010 από το συγκεκριμένο μέτρο.
Καταληκτικά, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως οι φραγμοί και τα εμπόδια στην ελεύθερη ροή των υδάτων που υπάρχουν σε πολλά σημεία στα ρέματα του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών είναι δυνατό να εγείρουν ζήτημα πλημμυρικού κινδύνου και επομένως θα πρέπει να απασχολήσουν ένα ενδεχόμενο Master plan αντιπλημμυρικών μέτρων και έργων για την περιοχή (υπό το μέτρο «EL_09_35_02 Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων (Master Plan) και κατασκευή των προτεινόμενων έργων»). Σχετικά υπενθυμίζουμε πως ο νέος Κανονισμός (EE) 2024/1991 για την Αποκατάσταση της Φύσης θέτει ενωσιακό στόχο για την αποκατάσταση της ελεύθερης ροής σε τουλάχιστον 25.000 χιλιόμετρα ποταμών της Ευρώπης έως το 2030, ο οποίος δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και παροχή στοιχείων κριθεί απαραίτητη.