Το Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Μακεδονίας (ΥΔ 11), έχει έκταση 7321 km². Ορίζεται από τα όρη Κερδύλια, Βερτίσκος, Κρούσια και Μπέλες στα Δυτικά, το Φαλακρό και τα Όρη Λεκάνης στα Ανατολικά‐Νοτιοανατολικά, τους Κόλπους του Ορφανού (ή Στρυμονικό) και της Καβάλας προς Νότο και την οροσειρά Μπέλες προς Βορρά.
Το μεγαλύτερο μέρος του ΥΔ Ανατολικής Μακεδονίας είναι πεδινό, με τις πεδιάδες Σερρών και της Δράμας να συνιστούν το μεγαλύτερο τμήμα του. Το κλίμα στην παράκτια ζώνη χαρακτηρίζεται ως μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και ξηρά, θερμά καλοκαίρια, ενώ στην υπόλοιπη περιοχή ως μεσόθερμο‐μεσευρωπαϊκό με γενικά κρύους χειμώνες και δροσερά, υγρά καλοκαίρια. Το μέσο ετήσιο ύψος βροχής μεταβάλλεται από 500 έως 600 mm περίπου στα παράκτια και πεδινά, 600 ως 1000 mm στο εσωτερικό και υπερβαίνει τα 1000 mm στα ορεινά.
Το Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Μακεδονίας αποτελείται από μία (1) λεκάνη απορροής, αυτή του Στρυμόνα (EL06). Η συνολική έκταση της υδρολογικής λεκάνης του Στρυμόνα είναι 17.024 km², από τα οποία τα 11.035 km² (64%) βρίσκονται βορείως του φαραγγιού Ρούπελ, στο έδαφος της Βουλγαρίας (8.670 km²) και της ΠΓΔΜ (2.365 km²) και τα υπόλοιπα 5.989 km² (36 %) βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι κύριοι ποταμοί του ΥΔ Ανατολικής Μακεδονίας είναι ο π. Στρυμόνας και ο παραπόταμός του π. Αγγίτης. Ο Στρυμόνας αποτελεί ταυτόχρονα τον διασυνοριακό ποταμό του ΥΔ 11, τα νερά του οποίου η Ελλάδα μοιράζεται με την Βουλγαρία. Δευτερεύοντες ποταμοί του ΥΔ Ανατολικής Μακεδονίας είναι οι π. Μπέλιτσα, Κρουσοβίτης και οι ανάντι παραπόταμοι του Αγγίτη. Ο Στρυμόνας είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Βαλκανικής χερσονήσου, με συνολικό μήκος ~ 400 km, από τα οποία τα 110 km βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Ο π. Στρυμόνας πηγάζει από το όρος Βίτοσα της Βουλγαρίας και ακολουθώντας πορεία νότια‐ανατολική (290 km στη Βουλγαρία), εισέρχεται στην Ελλάδα στην περιοχή του Προμαχώνα του Νομού Σερρών. Ο ποταμός εκβάλλει στον Κόλπο Ορφανού ή αλλιώς Στρυμονικό Κόλπο.